Meest gestelde vragen

1Waar kan ik informatie vinden over een bepaalde legering?
Deze informatie is te vinden op het gratis toegankelijke De Metaalgids Hier kunt u onder andere de mechanische eigenschappen vinden maar ook of een legering anodiseerbaar, lasbaar of vervormbaar is.
2Waar kan ik meer technisch informatie over aluminium on-line vinden?
Via de site van ALURVS.nl staat veel informatie over aluminium op het gebied van materiaalkunde, verbinden, corrosie etc.
3Welke legering moet ik gebruiken voor een bepaalde toepassing bij b.v. zeewater?
Er bestaan zeewaterbestendige legeringen in plaat en profiel. De juiste keuze hangt van een aantal factoren af. Deze bewerkingen zijn b.v. verspaning, verbindingen en oppervlaktebehandeling. Zie ALURVS.nl
4Waar kan ik gegevens vinden over normen?
Informatie over normen kunt u vinden in de nieuwe normbundel 21 van het NEN. Hierin staat veel over aluminiumlegeringen, leveringsvoorwaarden en toleranties.
5Kan ik bij aluminium op dezelfde manier rekenen als bij staal?
Ja, dat kan, maar alleen bij statisch belaste constructies. Bij dynamisch belaste constructies moet men de Eurocode 9 gebruiken, voorheen de NEN bundel NEN 6710 (TGB aluminium), hierin staat de werkwijze voor dynamisch belaste constructies vermeld.
6Welke oppervlaktebehandelingen zijn er voor aluminium?
De oppervlaktebehandeling bij aluminium kan grofweg in twee hoofdgroepen worden verdeelt, namelijk metaal en lakbedekkingen. Bij de eerste categorie kennen we anodiseren met applicaties, chemisch nikkel, keronite, chroom e.d. Bij het lakken onderscheiden we poedercoaten, natlakken en dompellakken. Zie ook Coatinc.com
7Waar kan ik een dunne plaat kopen 0,5 mm dik?
Gewoon in de handel, dit is de dunste dikte die in de handel te koop is. Bij een afname van 5 ton kun je echter ook vaak zelf de plaatdikte bepalen, mits niet te dun en e.e.a. is ook afhankelijk van de gewenste legering. De waarde van 5 ton komt voort uit het feit dat uit een walsblok ≈5 ton plaat gehaald kan worden.
8Zijn rookgassen van aluminium lassen veel schadelijker dan van staal?
Nee, bij lassen moet je altijd goed afzuigen.
9Moet je bij het lassen van aluminium goede beschermingsmiddelen dragen?
Ja, ten opzichte van het lassen met staal komt er meer warmte straling van af het product. Bij aluminium is het dus zaak je goed te beschermen tegen verbanding.
10Hoe bereken je de Ix en Iy van een aluminium profiel om een constructie op ombuiging te berekenen?
In de mechanica boeken is hier de methode voor beschreven Een dergelijke berekening kun je handmatig voor eenvoudige profielen goed uitrekenen. Met aluminium heb je echter oneindig veel profielvorm mogelijkheden welke zeer complex kunnen zijn om met de hand door te rekenen. Gebruik dan de mogelijkheden van het tekenpakket. In ieder tekenpakket kun je van een profiel de Ix en de Iy waarde van het profiel opvragen. Andere relevante info: informatie blad Weerstandsmoment tegen doorbuiging
11Waar kan ik meer informatie vinden over de prijs van aluminium?
Op de website van de London Metal Exchange worden dagelijks de prijzen van onder andere aluminium gerapporteerd.
12Waar vind ik informatie over aluminium voor een spreekbeurt?
Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk over aluminium vind je hier.

Staat je vraag er toevallig niet bij?